Професионализмът на екипите в модерните болнични комплекси в Бургас и Плевен е

...
Професионализмът на екипите в модерните болнични комплекси в Бургас и Плевен е
Коментари Харесай

Болници „Сърце и Мозък“ – лидер в миниинвазивната сърдечна хирургия

Професионализмът на екипите в модерните болнични комплекси в Бургас и Плевен е потвърден и високооценен от пациентите

Двама изключителни експерти са моторите, издигащи равнището на отделенията по миниинвазивна сърдечна хирургия в лечебни заведения „ Сърце и Мозък “, до равнището на решителен водач в това здравно направление.

Доц. доктор Владимир Корновски, д.м . приключва медицина в Медицинския университет във Варна. Има предпазени специалности по „ Хирургия “ и „ Кардиохирургия “. Медицинската си кариера стартира като хирург в МБАЛ „ Св. Анна “ Варна през 2003 година, а през 2005 година става част от екипа на клиниката по кардиохирургия към УМБАЛ „ Св. Марина “ гр. Варна.

От 2003 година е помощник към катедрата по хирургични заболявания на МУ Варна, а от 2018 година – към катедрата по сърдечносъдова хирургия и ангиология. Придобива просветителна и научна степен „ Доктор “.

Той е медицински шеф на  „ Сърце и Мозък “ Бургас и  шеф на клиниката по кардиохирургия.

Повече от пет следващи години е притежател на наградата „ Лекарите, на които имаме вяра “. Избран е за „ Лекар на Бургас “ за 2020 година

Владее френски и британски език. Участва в редица обучителни стратегии в Германия, Франция, Белгия и Англия.

Д-р Петър Узов е роден в гр. Бургас. Завършва Медицинския университет във Варна.

Специализира гръдна хирургия и работи в клиниката по Гръдна хирургия в УМБАЛ „ Св. Марина “ Варна. Специализира кардиохирургия в болница „ Токуда “ и  „ Св. Анна " – София, където по-късно работи като експерт.

Ръководи клиниката по сърдечна хирургия  във високотехтологичния болничен комплекс,Сърце и Мозък’ Плевен от основаването ѝ до 2020 година От 2021 година е част от екипа на ,Сърце и Мозък’ Бургас.

Има  професионален интерес  в региона на минимално инвазивните и тотално ендоскопските  интервенции на аортна и митрална клапа, реконструктивната клапна хирургия и интервенциите на биещо сърце. Изучава минимално инвазивна сърдечна хирургия в Германия и Италия. Преминава серия от обучения  по ендоскопска хирургия във Виченца, Италия. Член е на Европейската асоциация по кардиоторакална хирургия (EACTS). Носител на националната премия за нововъведения в медицината за 2019 година
 Доц. доктор Владимир Корновски, д.м. и доктор Петър Узов
- Доц. Корновски, по данни на НЗОК ‚Сърце и Мозък‘ е водач в кардиохирургичните интервенции и първи избор на пациентите в страната за 2022 година Към днешна дата ‚Сърце и Мозък‘ Бургас е водач и в миниинвазивната сърдечна хирургия. Разкажете малко повече за опита на клиниката.

- Безспорно няма по-безпристрастен и прецизен отзив за професионализма на екипите на модерните болнични комплекси в Бургас и Плевен. Като началник на клиниката по кардиохирургия съм извънредно горделив от постигнатите резултати и извоюваното доверие. От стартирането на ‚Сърце и Мозък‘ стандарт при клапната патология е минимално инвазивният хирургичен достъп. Над 90% от клапните ни интервенции се реализират по този метод. Стандартно достъпът до митрална и трикуспидална клапа е ендоскопски през 3-4 см кожен прорез. Отскоро в клиниката се прави и тотално ендоскопска промяна на аортна клапа през 4 см прорез – едвам премине имплантът. Към момента 92% от митралните клапи се реконструират също минимално инвазивно, което дава отговор на европейската статистика. Важно е да отбележа, че при болесттите на митралната клапа, главната ни цел е да съхраним личната клапа на пациента, т.е. да създадем клапна реорганизация или пластика, това е „ златният стандарт “ в международната здравна процедура. Но би трябвало да се знае и че не всяка клапа може да бъде реконструирана, изключително когато клапните промени предизвикват стеноза. В нашата клиника при пациентите с дегенеративна митрална инсуфициенция (пролапс на митрална клапа) използваме техника с така наречен нео-хорди (специални конци), с които възвръщаме естественото затваряне на клапата, без да е належащо да изрязваме никаква част от нея.

Изключително оценявам знанията и опита на екипа ни – доктор Петър Узов е високоспециализиран сърдечен хирург, който оперира напълно с миниинвазивен достъп и е овладял техниките до съвършенство. Към всички пациенти със заболяване на лявата коронарна артерия подохождаме минимално инвазивно (MIDCAB), като интервенцията се прави на биещо сърце, без да се разрязва гръдната кост (стернума). Също по този начин този способ е част от така наречен хибридна реваскуларизация, при която се употребява лявата вътрегръдна артерия за байпас към предната десцендентна артерия, а при останалите коронарни артерии се слага стент от инвазивен кардиолог. Това изисква отлична колаборация с инвазивните кардиолози, което при нас е рутинна процедура и реализираме отлични резултати. Не на последно място желая да споделя, че целият ми екип в клиниката ежедневно се приготвя и надгражда познания в региона на миниинвазивната сърдечна хирургия. В ‚Сърце и Мозък‘ Бургас сътворяваме школа, по която да се учат бъдещите ни почитатели .
 Световноизвестният кардиохирург проф. Карел остана впечатлен от знанията и уменията на сътрудниците в,Сърце и Мозък’.
- Д-р Узов, по какъв начин протича минимално инвазивната интервенция?

- При всички минимално инвазивни процедури се доближава до сърцето през дребен разрез  в профил на гръдния панер или в горната част на гръдната кост. По време на част от интервенцията функционалността на сърцето се поема от машина сърце-бял дроб, която поддържа естественото действие на всички органи в тялото. При ендоскопската (минимално инвазивна) хирургия се употребява тънка видеокамера с висока резолюция, която се слага през дребен прорез в гръдния панер. С тази камера може да се пресъздава всяка част от сърцето, даже в пъти по-добре в сравнение с при отворения достъп. Хирургът възвръща клапата чрез ендоскопски принадлежности, интервенцията се прави през работен канал към 4 см. След интервенцията рехабилитацията стартира оптимално рано с изправяне на пациента няколко часа след интервенцията . След престоя в интензивния бранш пациентът прекарва няколко дни в отделението по кардиохирургия, където положението му се следи непрекъснато посредством телемониторинг. Преди изписване пациентите са изцяло независими и нямат потребност от профилирана грижа. Седмица след овакантяване на болничното заведение нямат никакви ограничавания и могат да се завърнат към нормалните си занимания, работа и спорт. Връщаме пълноценни хора при фамилиите им .

- Какви са преимуществата на минимално инвазивната сърдечна хирургия, доктор Узов?

- Минимално инвазивният достъп  е подобаващ за всеки пациент с клапно заболяване, има напълно малко ограничавания, които изключваме при приемането на пациента. Операцията на клапата е същата, каквато пациентът получава при отворена интервенция. Предимствата са: неналичието на болежка,  доста по-малко кръвозагуба, по-нисък риск от възпаление на оперативните рани, по-кратък болничен престой, бързо възобновяване и завръщане към естествените интензивности и не на последно място – по-добър козметичен резултат.
 Доц. доктор Владимир Корновски и доктор Петър Узов
- Д-р Узов, с нас се свърза ваша пациентка – Мирослава Михайлова, която е единствено на 41 година и е оперирана от вас с миниинвазивна техника. По думите ѝ – вие сте я избавили от инвалидизиране и сте „ рестартирали живота ѝ изцяло “. Описа ви като извънреден доктор и изрече големи благодарности към клиниката и персонално към вас. „ Ако не знаех, че съм оперирана, не бих схванала по никакъв метод. Отново пребивавам пълноценно и се усещам прелестно “ – споделя тя. Разкажете ни повече за нейния случай.

- Мирослава постъпи в клиниката с болест на Барлоу – сърдечно заболяване, което се среща при младежи. Става дума за пролапс на всички сегменти на митралната клапа и високостепенна инсуфициенция, което постанова сложна клапна реорганизация. При Мирослава комплексната клапна реорганизация беше осъществена изцяло ендоскопски. Интервенцията протече безпрепятствено и още на първия надзорен обзор тя се усещаше чудесно. Щастлив съм да чуя високата ѝ оценка.

Препоръчвам на всеки, който има недоволства от сърцетуптене или зной, да ревизира сърцето си за структурно заболяване посредством ехокардиографски обзор. Наблюденията ми са, че българите са толерантен народ и са склонни да неглижират сърдечния си дискомфорт с години. Важно е да се знае, че в случай че сърдечната интервенция е направена в точния момент, животът на оперираните не се разграничава от този на здравите хора. След осъществена ендоскопска сърдечна интервенция пациентите могат да спортуват още веднъж единствено в границите на седмица, откакто бъдат изписани от болничното заведение.

- Доц. доктор Владимир Корновски, д.м.: Тъй като приказваме за Мирослава, която е доста млада жена, бих желал да дам образец и със случай на доста по-възрастен пациент, който оперирахме с доктор Узов. Той е на 84 години и при него беше осъществена тотално ендоскопска аортноклапна подмяна. Пациентът беше противопоказан за TAVI и му бе препоръчана ендоскопска миниинвазивна интервенция. Възстановяването е аналогично като при TAVI интервенцията. Операцията бе осъществена на 4 см порт за достъп. Пациентът беше раздвижен 4 часа след интервенцията, без да има ограничавания в придвижванията. В момента той е изписан и се радва на естествен метод на живот.

- Доц. Корновски, належащо ли е пациентите да доплащат за миниинвазивна интервенция?

- В ‚Сърце и Мозък‘ всички сърдечни интервенции, в това число и минимално инвазивните, се покриват напълно от НЗОК и наблягам, че пациентите не доплащат безусловно нищо в допълнение.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР